Skog och Ungdom

Planta till Planka

Planta till Planka är ett projekt som Skog och Ungdom har drivit i några år på lokala avdelningar. Här får skolelever åk 4-5 lära sig om skogsbruk och skogsvård genom att delta i praktiska och teoretiska stationer.

I år så har förbundet bestämt sig att satsa på Planta till Planka på rikstäckande nivå, och allt börjar från vårt Kanslisäte i Katrineholm. För att sen sprida sig vidare runt om i landet!
Om ni är intresserade så hör av er till [email protected]

 

Såhär kan en skogsdag se ut för en skolklass:

Station 1 – Skogsplantering
Här får du lära dig hur man planterar skogsplantor, och varför man planterar. Sen kommer du få prova att plantera själv!

 

Station 2 – Mäta och räkna
”Jag undrar hur högt och hur gammalt trädet är?”. Men hjälp av enkla knep så kommer du få lära dig och prova på hur man mäter och räknar på hur gammalt ett träd faktiskt är.

 

Station 3 – Motorsåg och Röjsåg
Här kommer du få träffa skogshuggare som kör motorsåg och röjsåg. Du kommer få prova deras skyddskläder, skyddshjälm och sen köra motorsåg och röjsåg! Av säkerhetsskäl så kommer vi ta bort kedjan på motorsågen och klingan på röjsågen.

 

Station 4 – Planksågning
Okej, nu när trädet är nedsågat, vad gör man då? Vi har en grej som gör att vi kan såga plankor direkt i skogen. Så ni kommer få se hur det går till!

 

Station 5 – Skogsbrukshäst
Än idag så jobbar man med häst i skog och kör timmer. Du kommer få träffa en skogsbrukshäst och se den jobba lite skogen också!

 

Station 6 – Allemansrätten
Vet du vad du får göra och inte göra i skog och mark? Allemansrätten är en sån grej som hjälper oss att veta vad vi får göra, eller inte göra. Så du kommer få gå en tipsrunda och lära dig om allemansrätten!

Lämna ett svar